נחום איש גמזו, תנא בולט בדור השני, מוכר בזכות תורתו וכאחד ממוריו של רבי עקיבא. אמרתו המפורסמת "גם זו לטובה" הפכה לכינוי לגישתו לחיים, הממחישה את השקפותיו על ההשגחה ועל הדינמיקה של שכר ועונש המגדירה את האינטראקציה בין האלוהות לאנושות.
מסעו ההלכתי ניתן למעקב דרך טקסטים שונים. בולטת במיוחד ההשפעה שהייתה לו על רבי עקיבא. המתודולוגיה ההלכתית של רבי עקיבא עוצבה במידה רבה על ידי תורתו של נחום איש גםזו, כפי שמצוין בתוספתא (שביעית, פרק א', הלכה ד'). הקטע מתאר ויכוח משפטי של רבי עקיבא, המשקף את החניכה הישירה שקיבל מנחום איש גמזו לגבי המורכבויות של השיח ההלכתי.
הכינוי "איש גם זו" קשור לאמונתו הבלתי מעורערת שכל אירוע, לא משנה מה טבעו, הוא בסופו של דבר לטובה. אמונה זו מומחשת בסיפור שבו הוטלה עליו המשימה להעביר אבנים יקרות לקיסר. עם זאת, האבנים הוחלפו בחשאי באדמה על ידי גנבים. לאחר שגילה את הגניבה, נחום איש גמזו שמר על אופטימיות אופיינית ואמר: "גם זה לטובה". תגובה זו נשארה עקבית גם כשעמד בפני זעמו של הקיסר. בתפנית מופלאה של האירועים, דמות הדומה לאחד מיועצי המלך, שזוהתה מאוחר יותר כאליהו הנביא, הציעה שהאדמה עשויה להיות בעלת אותן תכונות פלא כמו זו שבה השתמש אברהם כדי לנצח את אויביו. בדיקות מאוחרות יותר של האדמה בקרב אישרו את עוצמתה והובילו לכיבוש מוצלח.
עם זאת, יש הסבורים ששמו של נחום משקף גם את עיר הולדתו, גם זו, השוכנת בסמוך ללוד של ימינו.
איך מגיעים:
קברו של נחום איש גמזו נמצא ברחוב הקרוי על שמו בצפת, והוא פתוח למבקרים מסביב לשעון.