מערת המכפלה, הממוקמת בחלק המזרחי של חברון, היא בעלת משמעות עמוקה במסורות היהודית והמוסלמית כאחד. על פי סיפורים תנ"כיים ואמונות יהודיות, היא משמשת כמקום המנוחה האחרון לבני האדם הראשונים, אדם וחווה, כמו גם לאברהם, יצחק ויעקב – האבות המייסדים – ונשותיהם שרה, רבקה ולאה. רחל, לעומת זאת, קבורה בקבר רחל בבית לחם. אתר זה נחשב לאחד המקומות הקדושים ביותר ביהדות ובאסלאם כאחד.
במסורת היהודית, ספר הזוהר מגלה שהאדם הראשון, אדם, חצב את המערה והניח את עצמו ואת אשתו לנוח שם. הטקסט מתאר את גילויו של אדם את המערה, שנמשך על ידי אור מסתורי שקרן מהמקום, שהוא האמין שהוא קרוב לכניסה לגן העדן, כפי שמתועד בבראשית 55.
יתר על כן, ספר הזוהר מספר על לימודיו של רבי קסמא שהמערה של האבות נמצאת ליד שער גן העדן. סיפור זה מתאר כיצד אדם, לאחר מותה של חוה, הלך לקברה, שם חש בריחות של גן העדן והרגיש מחויב להמשיך לחצוב, רק כדי להיעצר על ידי קול שמימי. הסיפור ממשיך לתאר כיצד מקום מנוחתו האחרון של אדם נותר סוד עד שאברהם נתקל בו, מצא את הזוג הראשון והכיר בקדושת האתר. גילוי המערה על ידי אברהם מתועד גם בפרקי דרבי אליעזר. סיפור זה מספר כיצד אברהם, בזמן שאירח מלאכים ורדף אחר עגל, נתקל במערה שבה מצא את אדם וחווה במנוחה שלווה, מה שהניע אותו לחפוץ במערה כאתר קבורה.
פרקי דרבי אליעזר מספרים גם על משא ומתן בין אברהם לבין החתים, צאצאי היבוסים, על רכישת המערה. בתחילה הם סירבו למכור, אך לאחר שאברהם הסכים לברית המבטיחה שבני ישראל לא יתקפו את ירושלים, הושגה עסקה. כדי לציין את השבועה, היבוסים יצרו לוחות ברונזה והניחו אותם בירושלים, ברית שנשמרה עד ימי המלך דוד.
בנוסף, התלמוד הבבלי מספק פרשנות לפסוק המקראי "וַיָּבֹא חֶבְרוֹנָה", עם סיפור על צאצא כלב של יפת ששכב על קברי האבות ופרש את מעשי המרגלים.
מבחינה אדריכלית, המבנה מעל מערת המכפלה הוא דוגמה שמורה להפליא מתקופת בית שני. יש הטוענים שהמבנה נבנה על ידי המלך הורדוס, ומצביעים על הקישוטים האדריכליים ההרודיאניים, כגון התוספות הדקורטיביות בראש המבנה. אחרים משערים שהמבנה קדם להורדוס, אולי נבנה על ידי האדומים, בעוד שחלק מאמינים שהוא נבנה בתקופת שלטונו של אדריאנוס.
איך מגיעים:
ניתן להגיע אל מערת המכפלה בדרכים שונות:
• בנסיעה ברכב פרטי מירושלים, הנסיעה אורכת כ-40 דקות דרך כביש המנהרות. לחלופין, מכיוון קריית גת או בית גוברין, הנסיעה אורכת כ-25 דקות בכביש 35.
• אפשרויות התחבורה הציבורית כוללות את קווי האוטובוס 381/383 מתחנת האוטובוסים המרכזית בירושלים. מבאר שבע, קו 254 נוסע לקריית ארבע.
האתר פתוח למבקרים מדי יום בין השעות 04:00 ל-21:00.