היה מגדולי התנאים בסוף ימי בית שני ואחרי החורבן. עד גיל 28 עיבד עם אֵחיו את אדמות אביו הורקנוס, שהיה עשיר גדול, ולא היתה לו כל ידיעה והבנה בתורה. אולם לבו של אליעזר נמשך ללימוד התורה, ויום אחד קיבל החלטה, עזב את השדה ויצא לדרך לירושלים. בירושלים הלך לישיבת רבן יוחנן בן זכאי. רבן יוחנן חיבר אליו כמה תלמידים שלימדו אותו והשלימו לו את כל הלימוד שהחסיר מאז ילדותו.
אליעזר בן הורקנוס, דמות בולטת בסוף ימי הבית השני ובעקבות חורבנו, עבר מסע טרנספורמטיבי בעיסוקו בלימוד התורה. בתחילה עבד אליעזר לצד אחיו על אדמות אביהם ללא כל ידע או הבנה בתורה. עם זאת, ליבו נשבה ברצון ללמוד תורה, מה שהניע אותו לקבל החלטה משנת חיים. כשהוא משאיר מאחוריו את עיסוקיו החקלאיים, יצא אליעזר לירושלים.
בירושלים ביקש אליעזר את הדרכתו של רבן יוחנן בן זכאי, ראש הישיבה. רבן יוחנן דאג שכמה תלמידים ילמדו את אליעזר, כדי לאפשר לו להשלים פערים בלימוד שהחמיץ בילדותו. למרות הרעב המתמיד כתוצאה ממצבו הרעוע, נשאר אליעזר איתן בלימודיו. התקדמותו המהירה בלימוד התורה הביאה לו שמחה גדולה.
יום אחד הגיע אביו של אליעזר, הורקנוס, לירושלים מתוך כוונה לנשל את בנו הסורר. בהשתלשלות אירועים יוצאת דופן, הזמין רבן יוחנן את גדולי חכמי ישראל וביקש מאליעזר לומר דברי תורה. בראותו את השינוי העצום שחל בבנו, שינה הורקנוס את דעתו והכריז על אליעזר כיורש היחיד של רכושו. עם זאת, אליעזר דחה בענווה את חלקו של אחיו, מה שזיכה אותו בהערצה והערכה רבה עוד יותר מאביו.
בהמשך לעיסוקו המסור בידיעת התורה, התגלה רבי אליעזר בן הורקנוס כאחד הגאונים הגדולים בדורו. הוא היה תלמידו של בית שמאי והשאיר אחריו שפע של תורות עמוקות. ההערכה הרבה לה רחשו לו חז"ל ניכרת במורשת המתמשכת של דבריו וחוכמתו.
איך מגיעים:
כדי להגיע לטבריה יש להיכנס לעיר דרך כביש 90 ולהמשיך לרחוב הבנים. עם ההגעה לכיכר רבין יש לפנות שמאלה לרחוב הירדן, ואז לפנות ימינה לרחוב רבן יוחנן בן זכאי. לאחר נסיעה של כ-200 מטר, נגיע לחצר גדולה בה נמצא קבר הרמב"ם, בסמיכות לקברו של רבי אליעזר בן הורקנוס