ציון רבי משה בן מימון – הרמב"ם

הוא היה אחד מגדולי הדור הראשון, עם שושלת משפחתית שמקורה ברבי יהודה הנשיא והמלך דוד. נולד בקורדובה, ספרד, בימי הביניים, או בשנת 1135 או בשנת 1138, לאביו רבי מיימון, דיין. הוא מוכר גם כ"נשר הגדול" ונאמר עליו "ממשה עד משה לא קם כמשה".

איש של אינטלקט ומעשה, הוא היה מנהיג אמיתי, תלמיד תורה בולט וגאון. הוא היה פוסק הלכה, מדען, פילוסוף ורופא מוערך. בגיל 10, מוסלמים קנאים פלשו לספרד והתעמרו  באוכלוסייה היהודית המקומית, מה שגרם לרמב"ם ומשפחתו לברוח לפאס, מרוקו. כשהיה בן 27, הוא היגר עם משפחתו לארץ ישראל ומאוחר יותר עבר למצרים.

אחיו דוד סחר באבנים יקרות וביהלומים מהודו ותמך כלכלית ברמב"ם ובמשפחתו. זה אפשר לרמב"ם להקדיש את זמנו ללימוד תורה מבלי הצורך לעבוד. למרבה הצער, באחת מהפלגותיו, דוד טבע בים יחד עם ספינתו וכל רכושו. מאותו יום ואילך, הרמב"ם לקח על עצמו את האחריות לפרנס את שתי המשפחות. הוא החל לעסוק ברפואה ובהדרגה זכה לתהילה, ולבסוף הפך לרופא האישי של הסולטן סלאח א-דין ומשפחתו.

הרמב"ם נחשב לאחד הרופאים הגדולים ביותר בזמנו. הוא טיפל בחולים תוך הדגשת רפואה מונעת. הגישה הרפואית שלו עדיין נלמדת ומיושמת כיום.

הוא שימש גם כמנהיג הקהילה היהודית במצרים, שימש כראש הרבנים ובעצם הדמות הגדולה ביותר בדורו. הרמב"ם קיבל מכתבים, שאלות ובקשות לעזרה, פסקי הלכה וייעוץ בתחומים שונים מקהילות יהודיות ברחבי הגולה.

היה לו מוניטין כרופא ופילוסוף שלמעשה נוגע גם בקרב קהילות לא יהודיות בארצות ערב ובאירופה. הוא חיבר ספרים רבים על המשנה, הלכה, אמונה, לוגיקה, פילוסופיה ורפואה. בין יצירותיו המפורסמות ביותר:

משנה תורה, המכונה גם "יד החזקה", נחשב לחיבור החשוב ביותר מתקופתו המוקדמת. ספר זה, בן 14 כרכים, מציג את כל המצוות והחוקים בשפה ברורה ומובנת, ומאפשר לכל יהודי ללמוד כיצד לנהוג ולהתנהג בכל מצב ובכל תחום בחיים. דורות רבים לאחר מכן ביססו את חידושיהם וספריהם על משנה תורה של הרמב"ם.

 

  • "פירוש המשניות לרמב"ם", חיבורו על המשנה.
  • "מורה נבוכים", ספר פילוסופי העוסק בענייני אמונה ופילוסופיה שהטרידו את בני דורו. ספר זה עורר ויכוח ניכר בקרב גדולי חכמי התורה בדורו.
  • "איגרת תימן", מסכת קצרה אך ידועה ששלח הרמב"ם ליהודי תימן. בחיבור זה הוא מעניק להם תמיכה במאבקם בנביא שקר ובדרישה להתאסלם.

 

בגיל 70 נפטר הרמב"ם במצרים. הוא ביקש שלא ייקבר במצרים, ובקשתו נענתה; קברו נמצא בטבריה.

איך מגיעים:

לביקור בקברו, יש לנסוע בכביש 90 לכיוון טבריה ולהגיע לצומת הרחובות הבנים, הירדן ואלחדיף. בכניסה לעיר יש לפנות מערבה לרחוב הירדן ומשם ימינה לרחוב יוחנן בן זכאי. יש לנסוע כ-200 מטר, ובצד ימין של הכביש תראו חצר גדולה, ושם נמצא קברו של הרמב"ם.

אולי תאהבו גם?

שמואל בן יהודה אבן תיבון

שמואל בן יהודה אבן תיבון (1150–1230) היה דמות משמעותית בפילוסופיה היהודית ובתרגום, והוא יליד לוניל שבפרובאנס, השוכנת בדרום צרפת. הוא היה צאצא של המתרגם המפורסם יהודה בן שאול אבן תיבון,

קרא עוד »

רמח"ל

רבי משה חיים לוצאטו, הידוע בכינוי רמח"ל, נולד בשנת 1707 בפדובה שבאיטליה ונפטר בשנת 1746 במה שהיום היא ישראל. הוא נטמן בטבריה, וחולק את הקרקע הקדושה עם רבי עקיבא. במהלך

קרא עוד »

רבי ירמיה

רבי ירמיה היה דמות בולטת בין האמוראים בדור הרביעי בארץ ישראל. במקור מבבל, הוא היגר לארץ ישראל בצעירותו. שם היה תלמיד של תלמידי רבי יוחנן, ובמיוחד של רבי זירא. רבי

קרא עוד »