קבר יוסף

קבר יוסף נחשב למקום מנוחתו האחרון של יוסף, בנו של יעקב, בהתאם למסורת היהודית ולאמונות אחרות. הקבר ממוקם בבלאטה אל-בלד שבפאתי העיר שכם, ליד האתר ההיסטורי של שכם העתיקה, ושוכן בין האדמות שירשו צאצאיו של יוסף, אפרים ומנשה, כפי שצוין בתנ"ך.

מקום זה הוא בעל חשיבות רבה בקרב יהודים, בדומה לקבריהם של דמויות מכובדות אחרות, ובעבר הוא היה בעל משמעות גם עבור מוסלמים ונוצרים. למרות ההכרה ארוכת השנים באתר זה על ידי קבוצות דתיות שונות לאורך אלפי שנים, אין ממצאים ארכיאולוגיים קונקרטיים המאשרים את אותנטיות הקבר כקבר יוסף.

הקבר, כולל המבנה שאכלס אותו, עבר נזק רב בסוף שנת 2002 עקב התקפות מרובות, שהותירו רק את הקירות המקיפים אותו שלמים. מוסלמים, תוך שהם מכירים בחשיבות האתר אך ורק עבור יהודים, השתתפו בחילולו ובשריפתו במספר הזדמנויות, כאשר גם הכיפה של המבנה נהרסה.

בשנת 2008 בוצעו שיפוצים מקיפים כדי לשחזר את המבנה, כולל הכיפה שלו, ולהחליף את המצבה, כאשר צה"ל סיפק תמיכה במהלך התהליך ופיקח על הנעשה. עם זאת, האתר שוב הותקף ב-16 באוקטובר 2015, כאשר פלסטינים השליכו בקבוקי תבערה והציתו את הפאנלים מעץ בתוך הקבר. חילול נוסף התרחש באפריל 2022 כאשר כ-100 פלסטינים הציתו את מתחם הקבר וניפצו את המצבה. שר הביטחון גינה את הוונדליזם הזה והתחייב לשקם את האתר. עם זאת, נזק נוסף נגרם יום לאחר מכן, כפי שתועד על ידי הפלסטינים. תוך יומיים, ישראל החלה בעבודות שיקום נוספות במתחם, ושיפצה באופן נרחב את פנים הקבר וחוץ הקבר.

ביקור בקבר יוסף

מאז שכוחות ישראליים נסוגו מהאזור בסתיו 2002, הם אפשרו ביקורים מאורגנים של קבוצות בקבר, בדרך כלל בלילה ובהתאם לאמצעי ביטחון משמעותיים. ביקורים אלה חופפים לעתים קרובות לערב ראש חודש או לתאריכים משמעותיים הקשורים לקבר יוסף, כגון היום הראשון של חודש תמוז – הנחשב ליום השנה לפטירתו של יוסף – כמו גם היום המוקדש ליוסף במהלך ספירת העומר, שיש לו משמעות רוחנית עמוקה, ובחג הסוכות, במיוחד ביום האושפיזין של יוסף.

אולי תאהבו גם?

שמואל בן יהודה אבן תיבון

שמואל בן יהודה אבן תיבון (1150–1230) היה דמות משמעותית בפילוסופיה היהודית ובתרגום, והוא יליד לוניל שבפרובאנס, השוכנת בדרום צרפת. הוא היה צאצא של המתרגם המפורסם יהודה בן שאול אבן תיבון,

קרא עוד »

רמח"ל

רבי משה חיים לוצאטו, הידוע בכינוי רמח"ל, נולד בשנת 1707 בפדובה שבאיטליה ונפטר בשנת 1746 במה שהיום היא ישראל. הוא נטמן בטבריה, וחולק את הקרקע הקדושה עם רבי עקיבא. במהלך

קרא עוד »

רבי ירמיה

רבי ירמיה היה דמות בולטת בין האמוראים בדור הרביעי בארץ ישראל. במקור מבבל, הוא היגר לארץ ישראל בצעירותו. שם היה תלמיד של תלמידי רבי יוחנן, ובמיוחד של רבי זירא. רבי

קרא עוד »