רחל בת כלבא שבוע הייתה אשתו של התנא המפורסם רבי עקיבא, כפי שמתואר בסיפורים של חכמי התלמוד. היא חיה בתקופה הרומית, במיוחד במאה ה-2 לספירה. כשותפתו של רבי עקיבא, רחל מילאה תפקיד מכריע בעידודו לרדוף אחר לימוד התורה. תמיכתה הייתה משמעותית בהפיכתו לחכם תורה מכובד, אפילו על חשבון העושר המשפחתי שלה, המעמד החברתי וההיבטים המקובלים של חיי הנישואין.
בעיני חכמי התלמוד, רחל נחשבת לדמות מופתית, המייצגת אישה שמקדישה את עצמה ללא אנוכיות לקידום בעלה.
יוכי ברנדס, ביצירתה הספרותית "פרדס עקיבא", מציגה חקירה של דמותה של רחל והמניעים העמוקים שלה. ברנדס מציעה שרחל הייתה הקטליזטור מאחורי מסעו של רבי עקיבא מרועה בור לתנא מלומד, בעל יכולת ייחודית לזהות גדולה פוטנציאלית באנשים שאחרים עשויים להתעלם מהם.
מקום קבורתה של רחל אשת רבי עקיבא
מקום המנוחה האחרון המיוחס לרחל נמצא בטבריה. מסורת שהתעוררה במאה ה-16 מזהה ברחוב השילוח, השוכן בין בתי הקברות היהודי והמוסלמי, את קברה.
קבר זה, הבנוי מבזלת, מסמן את הגבול בין בתי הקברות היהודי והמוסלמי, הממוקמים בשוליים המערביים של בית הקברות היהודי ההיסטורי בטבריה. בעוד שמסורת יהודית מהמאה ה-16 מקשרת קבר זה לרחל, בת כלבא שבוע ואשתו של רבי עקיבא, מסורת מוסלמית מהמאה ה-13 מקשרת אותו לסית' סוחינה (גב' סוחינה), הנחשבת לצאצאית של חוסיין בן עלי ונכדתו של הנביא מוחמד.
איך מגיעים:
נמצא בהיקף המערבי של בית הקברות היהודי העתיק בטבריה. בית הקברות העתיק הזה ממוקם במדרון הצפון-מזרחי של הר ברניקי, סמוך לים כנרת, ובפרברי הדרום של העיר טבריה.