אתר הקבורה הידוע כקבר שמעון הצדיק נמצא בשכונת שמעון הצדיק בצפון ירושלים. מבחינה היסטורית, המסורת היהודית מאמינה שהמערה היא מקום מנוחתו האחרון של שמעון הצדיק ותלמידיו. עם זאת, הערכות ארכיאולוגיות ממקמות את מקורות הקבר בין התקופה הרומית המאוחרת לתקופה הביזנטית המוקדמת, שהיא בערך חצי אלף שנים מאוחר יותר מתקופתו של שמעון הצדיק. בתוך הקבר התגלתה כתובת לטינית המזהה את הקבר כקברה של ג'וליה סבינה. הכתובת ניזוקה מסיבות לא ידועות, והמעבר שבו היא נמצאה נאטם בדלת עכשווית.
האזכור המוקדם ביותר הידוע של קבורתו של שמעון הצדיק בירושלים מגיע מרבי יעקב השליח בשנת 1235, שציין, "וסמוך לירושלים מערת שמעון הצדיק ותלמידיו". כמה מאות שנים מאוחר יותר, בשנת 1641, שמואל בן דוד, קראי, תיאר את האתר וכתב, "יש מערה אחת, ובתוך המערה באר, והרבנים אמרו שיש שם קבר שמעון הצדיק ואשתו, והבור הוא הטבילה של אשתו". סיפור זה עשוי להסביר את השם הערבי שניתן למערת רבי שמעון, "ביר אל-יהודיה", שמתורגם ל"בור היהודייה". לפני רכישתו, הקבר היה בבעלות ערבי מקומי שהיה גובה תשלום עבור כניסה למערה לצורך תפילה, עד שרב אברהם אשכנזי קנה אותו מבעליו הערבים בשנת 1876.
האתר נחשב מזה זמן רב לקדוש ומשמעותי על ידי האוכלוסייה היהודית בירושלים. נר תמיד דלק בתוך המערה, ובחוץ, בחצר, הקהילה הייתה עורכת טקסי חתונה לאלו שלא יכלו להתחתן בתוך גבולות העיר. בעבר, כאשר מסעות למירון היו מאתגרים או לא אפשריים, חגיגות לכבוד רבי שמעון בר יוחאי, כמו גם טקסי חליצה, היו נערכים בחצר המערה.
מאמצים לשפץ את הקבר נעשו בשנת 1888 על ידי יום טוב ליפא וייס מהכולל ההונגרי.
לאחר מלחמת ששת הימים, האתר, יחד עם מערת הסנהדרין הקטנה הסמוכה, עבר שיפוץ על ידי משרד הדתות. במאי 1969, האתר הוכר רשמית כמקום קדוש על ידי שר הדתות, מעמד שאושר מחדש בתקנות המתוקנות על פי חוק הגנת המקומות הקדושים משנת 1981.
בשנים האחרונות, המקווה באתר שופץ וכעת הוא מקום עלייה לרגל ותפילה לאורך כל השנה, כאשר חגיגות מיוחדות מתקיימות בכ"ט בתשרי ובמהלך ל"ג בעומר.
המנהגים סביב קבר שמעון הצדיק כוללים פעילויות הדומות לאלו שבמירון לאלו שבוחרים לבקר באתר בירושלים זה בל"ג בעומר. הקהילה המקומית עוסקת בהשתטחויות על הקבר, תפילות, הדלקת נרות, חגיגות, שירה וביצוע הלכה. יש הסבורים שחגיגות אלו החלו בסוף המאה ה-18 וכבר היו קבועות באמצע המאה ה-19.
איך מגיעים:
כדי להגיע אל הקבר יגיע להגיע אל שייח ג'ראח בהר הצופים, הידועה כ"דרך הר הזיתים", מצפון לשכונת אמריקן קולוני. סמוך למערת הקבורה של שמעון הצדיק נמצאת מערה נוספת, המכונה מערת הסנהדרין הקטנה.