עמוס, דמות נבואית מהתנ"ך, חי בתקופתו של ירבעם השני בישראל ועוזיהו ביהודה, מה שממקם אותו בתחילת המאה ה-8 לפנה"ס. ראוי לציין שהוא הנביא המוקדם ביותר המופיע בקאנון המקראי, אם כי כתביו ממוקמים במקום השלישי בין הנביאים הקטנים. תחום הפעילות העיקרי שלו היה ממלכת ישראל הצפונית, שחוותה תקופה של שגשוג כלכלי ועוצמה פוליטית. עידן זה התאפיין בפערים חברתיים משמעותיים, כאשר אליטה עשירה נהנתה מעושר בעוד שהרוב, שהורכב מאיכרים עניים, סבל מנסיבות קשות. אנשים עניים אלה היו נתונים לשיעורי ריבית מופקעים, ואי עמידה בהחזר חובות לעתים קרובות גרמה לאובדן רכושם המועט או אפילו למכירתם לעבדות. עמוס גינה בקול רם את עוולות חברתיות אלה ואת הדעיכה האתית שהן טיפחו, מה שזיכה אותו בכינוי "הנביא הסוציאליסט". המסורת הרבנית מרמזת ששמו, עמוס, היה התייחסות לפגם הדיבור שלו, שמתורגם ל"עמוס עם לשונו".
מסורתית מאמינים שקבר עמוס הנביא נמצא בתוך או בסביבת הכפר תוקוע. מאחר שהוא נפטר במאה ה-8 לפנה"ס, אתר קבורה זה מוכר כאתר היחיד מתקופת בית ראשון באזורי יהודה ושומרון.
איך מגיעים:
דיווחים שונים מציעים מיקומים שונים לקברו:
סיפור אחד, שתועד על ידי מטיילים בין המאה ה-4 לספירה לבין ימי הביניים, ממקם את הקבר בתוך הכפר תוקוע, שם הוקמה כנסייה נוצרית בסמוך. כנסייה זו נהרסה מאז.
סיפור אחר מציע שהקבר נמצא בתוך מערת קבורה עתיקה ליד תוקוע, שחסומה כעת על ידי הריסות. יש המאמינים גם שהנביא ישעיהו עשוי להיות קבור באותה מערה. כיום, מערה זו מוכרת בדרך כלל כמקום מנוחתו של הנביא.
בהתחשב בקרבתו לכפר תוקוע, הגישה לישראלים הוגבלה, ומאז הסכמי אוסלו, ביקורים של עולי רגל ישראלים היו נדירים. עם זאת, לעתים רחוקות, אכן מתקיימות עליות לרגל, בליווי צה"ל.