נבי סמואל – קבר שמואל הנביא

נבי סמואל, השוכן על פסגת הר בגובה 884 מטר מעל פני הים, סמוך לכפר הנושא את אותו השם, הוא אתר קדוש ליהודים, לנוצרים ולמוסלמים כאחד. הוא ידוע כמקום מנוחתו האחרונה של הנביא שמואל. האתר בולט לעין בזכות מבצר צלבני הניצב בו בגאון.

כיום, נבי סמואל משמש כבית כנסת יהודי אורתודוקסי, הכולל אולמות נפרדים למתפללים ולמתפללות. הוא משמש גם כאתר עלייה לרגל עבור מאמינים מדתות שונות בימי חג; במיוחד עבור יהודים, הוא בעל חשיבות ביום כ"ח באייר, תאריך הנחשב מסורתית ליום השנה למותו של הנביא.

תיעודים היסטוריים בנוגע לקבר שמואל שונים בין הדתות האברהמיות. תיעוד נוצרי ניתן לאתר לתקופה הביזנטית, כ-1400 שנה לאחר זמנו של שמואל. תיעודים איסלאמיים מתייחסים למאה ה-10, כ-2000 שנה לאחר שמואל. אזכורים יהודיים מופיעים החל מהמאה ה-12, כ-2200 שנה לאחר מכן.

הנוף סביב נבי סמואל הוא שילוב של אתרים בעלי משמעות: מצפון נמצא הכפר אל-ג'יב; מדרום-מזרח, שכונת רמות; ומצפון-מערב, היישוב גבעת זאב. מנקודת תצפית זו, ניתן להשקיף על ירושלים, הרי גוש עציון מדרום והחלק הצפוני של אזור גוש דן.

מסורות נוצריות מהתקופה הביזנטית ואילך משייכות את האתר לרמה שבבנימין, ומכריזות עליו כמקום קבורתו של שמואל.

גם המסורת האסלאמית מכבדת את קברו של שמואל. אל-מקדסי, גאוגרף מוסלמי מירושלים, התייחס לכפר דיר זמויל כבר בשנת 985 לספירה, מה שמצביע ככל הנראה על המיקום המודרני. השם "נבי סמואל" או "הנביא שמואל" החזיק מעמד במשך מאות שנים של שלטון מוסלמי.

בשנת 1995, נבי סמואל הוכרז כגן לאומי ישראלי, המשתרע על פני כ-3,500 דונם. הגן כולל את האתר הארכיאולוגי, מבני מגורים וקרקע חקלאית, מה שהופך את הבנייה בתוך גבולותיו לבלתי חוקית. המנהל האזרחי אוכף איסור על בנייה ושיפוץ, המוביל להריסת מבנים חדשים. תושבים פירשו זאת כניסיון לגרשם מהאזור. בתוך הגן הלאומי הישראלי 'נבי סמואל', בתוך ההיקף המזרחי שלו, ישנו כפר ערבי קטן עם כ-15 בתים ו-20 משפחות, המונה בסך הכל כ-250 תושבים. עם זאת, בסוף שנות ה-2010, בית ספר פלסטיני נבנה בתוך גבולות הגן ללא אישור. מיקומו של הכפר מחוץ לגבולות העירוניים של ירושלים מגביל את הגישה של תושביו לעיר.

איך מגיעים:

למבקרים המעוניינים להגיע מירושלים, יש לנסוע לרמות. מיד אחרי רמות, יש לפנות ימינה בשלט החום המציין את הדרך לנבי סמואל. מתל אביב, יש לנסוע בכביש 443, לעקוף את מודיעין, ובצומת עופר לפנות ימינה לכביש 436. לאחר גבעת זאב וצומת הר שמואל, יש לפנות שמאלה בשלט החום שיוביל את המבקרים ישירות אל המקום.

 

אולי תאהבו גם?

שמואל בן יהודה אבן תיבון

שמואל בן יהודה אבן תיבון (1150–1230) היה דמות משמעותית בפילוסופיה היהודית ובתרגום, והוא יליד לוניל שבפרובאנס, השוכנת בדרום צרפת. הוא היה צאצא של המתרגם המפורסם יהודה בן שאול אבן תיבון,

קרא עוד »

רמח"ל

רבי משה חיים לוצאטו, הידוע בכינוי רמח"ל, נולד בשנת 1707 בפדובה שבאיטליה ונפטר בשנת 1746 במה שהיום היא ישראל. הוא נטמן בטבריה, וחולק את הקרקע הקדושה עם רבי עקיבא. במהלך

קרא עוד »

רבי ירמיה

רבי ירמיה היה דמות בולטת בין האמוראים בדור הרביעי בארץ ישראל. במקור מבבל, הוא היגר לארץ ישראל בצעירותו. שם היה תלמיד של תלמידי רבי יוחנן, ובמיוחד של רבי זירא. רבי

קרא עוד »