הוא נולד בסביבות המאה ה-12 בספרד, ניהל חיי נוודות, בתחילה נדד בתוך ספרד לפני שהתמודד עם רדיפות והתקפות אנטישמיות. לאחר מכן יצא למסע ברחבי אירופה ואפריקה. לאורך הדרך הוא יצר קשרים עם קהילות יהודיות מקומיות ויצר קשרים הדוקים עם תלמידי חכמים ידועים כמו רבי יהודה הלוי, הרמב"ם ורבנו תם. סביר להניח שמסעותיו עברו דרך אזורים שונים כולל איטליה, צרפת, פרובנס, אנגליה, תוניסיה, אלג'יריה, מרוקו, מצרים ואולי גם ארץ ישראל.
הוא מפורסם בידע הנרחב שלו בתורה ובתחומים מדעיים שונים והוא נחשב לאחד מגדולי פרשני המקרא בהיסטוריה. עבודתו הבולטת ביותר כוללת את פירושו לתורה ולנביאים. מעבר לעיסוקיו האקדמיים, הוא היה בעל מיומנות רבת פנים, הצטיין בבלשנות עם שליטה בדקדוק עברי וערבי, מתמטיקה, אסטרולוגיה, אסטרונומיה ואפילו שחמט. יתר על כן, הוא הפגין כישרון מדהים ויוצא דופן כמשורר. הוא חיבר שירים רבים מאוד, חידות ועסק אפילו במשחקי שפה ולשון שונים. הוא אפילו התעסק בכתיבת פלינדרומים – משפטים שניתן לקרוא גם קדימה וגם אחורה. רוב יצירותיו הספרותיות היו בעברית, ומקצתן בערבית.
למרות הישגיו האינטלקטואליים, הוא התמודד עם קשיים כלכליים משמעותיים במהלך חייו, שהטרידו אותו מאוד. על פי מסמכים היסטוריים, המיקום המדויק של מותו וקבורתו של רבי אברהם אבן עזרא נותר לא ברור. עם זאת, מקובל לומר כי הוא נפטר בראשון לחודש אדר בגיל 75. על פי המסורת, מאמינים כי מקום מנוחתו האחרון הוא ביישוב הערבי כאבול, השוכן בגליל המערבי.
איך מגיעים:
מי שמעוניין לבקר בקברו של רבי אברהם אבן עזרא יוכל להגיע לשם בקלות. אם מתקרבים מכיוון צפון, ממשיכים בכביש 70 וממשיכים מעבר לצומת יבור. לאחר כ-1.8 ק"מ מהצומת, פנו שמאלה. אם אתם מגיעים דווקא מכיוון דרום, סעו כ-8 ק"מ אחרי צומת סומך ואז פנו ימינה לכיוון הכניסה הראשית של הכפר. ברגע שנכנסים לכפר, פנו ימינה ומיד פנו שמאלה, בעלייה. לאחר כ-570 מטרים, ניתן לראות בצד ימין מבנה עתיק עם כיפה. בתוך המבנה הזה נמצאת האנדרטה המוקדשת עברו רבי אברהם אבן עזרא.