רב הונא קמא

רב הונא, הידוע גם כרב הונא קמא כדי להבדילו מהאמורא הבבלי הבולט מדור שני, רב הונא, שימש כראש הקהילה היהודית בבבל בתקופה שבה רבי יהודה הנשיא הנהיג בארץ ישראל, בין התנאים מדור חמישי. הוא בא משושלת שמוצאה במשפחת המלוכה של המלך דוד.

המונח "ראש הגולה" מציין את מנהיג הקהילה היהודית בבבל, שהיה גם הסמכות העליונה בענייני יהדות בתוך הקהילה. תפקיד זה אויש באופן מסורתי על ידי צאצאי המלך דוד, המלך יהויכין מיהודה וזרובבל בן שאלתיאל. ראש הגולה קיבל לעתים קרובות הכרה מהממשלה כנציג הקהילה היהודית. תפקיד זה בבבל היה מקביל לתפקיד נשיא הסנהדרין בארץ ישראל, ולפעמים התלמוד מתייחס לראש הגולה כ"נשיא".

במהלך הנהגתו של רב הונא קמא, רבי יהודה הנשיא, הידוע כ"רבי", עמד בראש הסנהדרין בארץ ישראל, שבסיסה היה בגליל. התלמוד מספר על שאלה של רבי לרבי חייא לגבי החוק הנוגע לקורבן שעיר הנדרש מנשיא אם חטא. רבי שאל את רבי חייא: האם מישהו כמוני צריך להקריב את קרבן הנשיא? האם מעמדי שווה למעמדו של מלך, שהתורה מתייחסת אליו כשאומרת "יחטא הנשיא" ומצווה על קרבן מסוים בנסיבות מסוימות? (השאלה הייתה תיאורטית ולא מעשית, שכן בית המקדש כבר לא עמד בימיו של רבי יהודה הנשיא). רבי חייא השיב: "אכן, יש לך מקביל בבבל" ("מקביל" פירושו סמכות שנייה). לכן, ראש הגולה בבבל שווה לך במעמדך, ואתה לא ה"נשיא" היחיד. החובה להקריב את הקורבן הנזכר מוטלת רק על מלך (או נשיא) המחזיק בעמדה ייחודית ובלתי-ניתנת להשוואה. בכתבי רב שרירא גאון, הכוללים קטע זה מהתלמוד, תשובתו של רבי חייא מסתיימת במשפט "ומאנו – רב הונא", המציין שרב הונא הוא ראש הגולה המקביל לרבי.

איך מגיעים:

רב הונא נפטר בחיי רבי יהודה הנשיא. על פי דיווחים מירושלים, סבורים שגופתו של רבי הונא הועברה לארץ ישראל לקבורה לאחר מותו. אומרים שהוא נקבר במערת אלמה, על פי מטיילים קדומים. מערת אלמה, המכונה גם מערת לווייתן, נמצאת ליד מושב אלמה בגליל ונקראת על שמו. מערה זו מוכרת כאחת הארוכות ביותר באזור.

כדי להגיע למערה, המבקרים בדרך כלל מתחילים בנסיעה בדרך עפר מול הכניסה לכפר ריחאניה. שביל זה מוביל לשדה סלעי רחב, ומשם יש להמשיך ברגל לבור גדול שנוצר מקריסת השכבות העליונות של ההר לתוך פנים החלול שלו. בתחתית בור זה נמצאת הכניסה למערה. פנים המערה מכוסה באבנים חלקלקות ורטובות, הדורשות מהמבקרים הליכה זהירה.

אולי תאהבו גם?

שמואל בן יהודה אבן תיבון

שמואל בן יהודה אבן תיבון (1150–1230) היה דמות משמעותית בפילוסופיה היהודית ובתרגום, והוא יליד לוניל שבפרובאנס, השוכנת בדרום צרפת. הוא היה צאצא של המתרגם המפורסם יהודה בן שאול אבן תיבון,

קרא עוד »

רמח"ל

רבי משה חיים לוצאטו, הידוע בכינוי רמח"ל, נולד בשנת 1707 בפדובה שבאיטליה ונפטר בשנת 1746 במה שהיום היא ישראל. הוא נטמן בטבריה, וחולק את הקרקע הקדושה עם רבי עקיבא. במהלך

קרא עוד »

רבי ירמיה

רבי ירמיה היה דמות בולטת בין האמוראים בדור הרביעי בארץ ישראל. במקור מבבל, הוא היגר לארץ ישראל בצעירותו. שם היה תלמיד של תלמידי רבי יוחנן, ובמיוחד של רבי זירא. רבי

קרא עוד »